Top

Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal

MUNCA ȘI CRIZA CORONAVIRUS

9 Octombrie 2020
FNSSM

Fără îndoială că lumea va fi complet transformată după această criză sanitară fără precedent iar sindicatele trebuie să joace un rol activ în redefinirea spațiului economic și social. Criză sanitară a afectat profund lumea muncii. Sute de mii de lucrători și-au pierdut locurile de muncă, expunerea lucrătorilor la riscul de infectare este ridicată iar măsurile de securitate și sănătate în muncă rămân deficitare în multe privințe.

România nu face excepție de la aceste realități, iar cele 6 luni de la debutul pandemiei ne-au arătat în primul rând cât suntem de vulnerabili atât economic dar și social. Sistemul de sănătate este insuficient calibrat pentru nevoile tuturor cetatemilor iar sistemul economic a colapsat în față virusului. Cu toate că guvernul a întreprins anumite măsuri în continuare, situația lucrătorilor este fragilă. Este așadar nevoie de mai mult și mai ales de măsuri active care să vine direct în ajutorul lucrătorilor. Măsurile de până acum ajută indirect lucrătorii prin ajutoare acordate companiilor. Acest lucru nu asigura stabilitatea pe termen lung. Companiile își vor restrânge activitatea de îndată ce ajutoarele vor dispărea.

Este așadar nevoie și de măsuri sociale direcționate strict către lucrători iar federația noastră militează pentru o serie de propuneri prin care securitatea socială a lucrătorilor să crească. Securitatea si sanatatea angajatilor trebuie sa devina o prioritate nationala. Una dintre măsurile care pot creste securitatea sociala a angajatilor poate fi creșterea valorii ajutorului de șomaj, care astăzi nu acoperă nevoile de baza ale unei persoane. O altă măsuri ar fi condiționarea stimulentelor oferite de stat companiilor de securitatea și calitatea locurilor de muncă oferite. Nu în ultimul rând este nevoie de stimularea economiei prin proiecte majore naționale. Capacitatea investițională a statului trebuie să crească astfel încât motorul economiei să fie repornit. Este deasemenea nevoie de măsuri active de combatere a abuzurilor, discriminării și încălcărilor de legislație în domeniul relațiilor de muncă.

Ne manifestăm respectul față de toți angajații indiferent de sector și ne exprimăm în continuare angajamentul de a lupta pentru drepturile lor și a crea astfel un mediu de lucru mai bun și mai productiv.

FNSSM

 

 

 

Sediul FNSSM

Str Scarlat Otulescu, nr 4, bl 9, et 2, ap 9, Sect. 5, București

Telefon

Telefon: +021 311 3575
Fax: +021 311 3575

Email si web

smetal@cartel-alfa.ro http://www.fnssm.ro